Spelspalten

För att spel är kultur - och ett rent nöje!

Summer Game Fest 2023 – blandade tankar

9 juni 2023

Så var det dags för årets mest hypade visning av kommande tidsfördriv - Summer Game Fest (i väntan på nästa OS). Av någon anledning började sändning med cirka en kvart av stillbild följt av ungefär lika lång tid med en nedräkning. Så redan innan en halvtimme före spektaklet var Youtube-chatten fylld med förväntansfulla tittare. Som vanligt så många att det var lönlöst att hänga med bland alla mer eller mindre fantasifulla inlägg om vad som kanske komma skulle.

Kanske är det ändå någon marknadsanalytiker som går igenom allt i efterhand och räknar på vad som verkar vara populärast, och glömmer bort att det bara går att önska sig uppföljare eller nya versioner av sådant som redan finns...

Självaste festivalgeneralen Geoff Keighley inledde klippkavalkaden med att konstatera att det har hänt en del sedan 2020, när han drog igång Summer Game Fest från ett gästrum. Javisst, det är en glatt tjoande publik på plats, och produktionen är snyggare. Men det är fortsatt spelen som står i centrum, och här kommer ett personligt urval med reflektioner som ingen har efterfrågat:


Prince of Persia: The Lost Crown

Det har sannerligen hänt en del sedan det första oförlåtande Prince of Persia kom ut 1989. Men av klippet att döma ingår fortfarande en hel del plattformshoppande och svärdsvingande sett från sidan. Det verkar alltså som om de delvis lämnar det tredimensionella upplägget i Prince of Persia: The Forgotten Sands, liksom den mer realistiska grafiken. The Lost Crown lutar istället mer åt Overwatch eller Fortnite när det kommer till utseende på miljö och karaktärer.

Mer info kommer den 12 juni, på utgivarens egen lilla fest: Ubisoft Forward.Mortal Kombat 1

Den tolfte delen i slagsmålsserien är den andra omstarten och har därför en etta efter namnet. Det här är inte min kopp te, senaste spelet i genren som jag uppskattade var ClayFighter... Och jag kan inte låta bli att undra hur den stackaren mår som sitter och animerar mordscenerna? Att en ryggrad slits ur kroppen verkar nu nästan vara den mildaste avslutaren. Kladdigt värre, men snyggt och en del av inkomsterna går troligen till terapisamtal.

Släpps den 19 september till Windows, Playstation 5, Xbos Series X/S och Nintendo Switch.

Videon anses olämplig för unga tittare - de hänvisas till American History X.


Nicolas Cage i Dead by Daylight

Priset som årets Keanu Reeves går alltså till Nicolas Cage när den asymmetriska flerspelarskräckisen Dead by Daylight ska få ett tillskott. Darra månde monstren när Nic blir en av de fyra potentiella överlevarna. Att spelaren spelar Nicolas Cage som spelar sig själv var väl bara nästa logiska steg i hans karriär. Enligt honom själv är varje andetag som karaktären tar autentiskt...

Släpps den 25 juli.

Nicolas Cage som Nicolas Cage, redo att döda eller bli dödad.


The Witcher

Och så kom det en liten förhandstitt, reklamsnutt, från Netflix inför tredje säsongen av The Witcher.

Kommer den 29 juni och 27 juli på Netflix.Sonic Superstars

Snygg trailer för ett snyggt spel. Nya utmanande banor och lokalt flerspelarläge Återstår dock att se om en ny generation är intresserad. Friskt vågat!

Släpps i slutet av 2023 till Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Windows, Xbox One, and Xbox Series X/S.

Den blåa igelkotten springer snabbt, nu lite mindre pixligt.


Och så var det en massa annat skjuta, hoppa, döda, men det får någon annan skriva om. Vilket de säkert gör, lika oombett som jag...

För övrigt verkar Winter GameFest vara en tv-spelsturnering, även den i Kalifornien.

Fredrik Svensson