Spelspalten

För att spel är kultur - och ett rent nöje!

Det nuvarande omslaget till Starfield, med människor som blickar ut i rymden.
Starfield är nästa massiva världsbygge från Bethesda Games Studios. Foto: Bethesda Game Studios

Starfield – Det här är vad vi vet

9 februari 2022

Bethesdas nästa stora spelsläpp, och deras första egna nyutvecklade spelvärld på 25 år, är Starfield. Släppdatum är den 11 november i år, 2022. Alltså 11/11, 11 år efter Skyrim som släpptes 11 november 2011.

När Bethesda Game Studios säger att det är deras första nya universum på 25 år så menar de bokstavligen universum. Spelet kommer som namnet antyder att utspela sig bland stjärnorna, och på främmande planeter.

Den första glimten av Starfield kom i juni förra året, och mycket lär ha skett med utvecklingen sedan dess. Vi har också fått ett halvdussin korta filmklipp med utvecklarnas kommentarer, och kan börjar lägga ett pussel kring hur spelets universum kommer att vara uppbyggt.

När spelaren kommer påbörjar sin, förhoppningsvis episka, resa, har året blivit 2330. Tillräckligt långt in i framtiden för att tekniken realistiskt ska ha utvecklats en hel del. Jämför med cirka 310 år bakåt i tiden så hamnar vi i början av 1700-talet och slutet på den svenska stormaktstiden, men även inledningen av frihetstiden och grundandet av Svenska Ostindiska Companiet.

På det kulturella blandet kan noteras att Robinson Crusoe (1719) och Gullivers resor (1726) publicerades. Den första praktiskt fungerade ångmaskinen uppfanns 1712. Det är dock sisådär 50 år kvar till början av den industriella revolutionen, liksom den amerikanska självständigheten 1776 och franska revolutionen 1789.

En satellit i världsrymden.
Efter ett blodigt krig råder 2330 en bräcklig fred mellan två fraktioner, United Colonies och Freestar Collective. Foto: Bethesda Game Studios

Men låt oss återvända tillbaka till framtiden. Fast bara till år 2310, när de två största fraktionerna i det som Bethesda kallar “the Settled Systems”, ett område av stjärnsystem inom en radie av cirka 50 ljusår från solsystemet, drabbade samman i ett blodigt krig kring kolonierna.

Fraktionerna, kallade United Colonies och Freestar Collective, befinner sig tjugo år senare, 2330, i en bräcklig fred. Men de befolkade systemen är fortsatt en farlig plats, eller platser. Här finns sådana hot som Ecliptic mercenaries, piraterna i Crimson Fleet, våldsamma Spacers och, såklart, religiösa fanatiker som kallar sig House Va'ruun.

Mitt i detta finns organisationen Constellation som försöker finna svar på galaxens mysterier. Det är som en av denna organisations senaste medlemmar som du, spelaren, ska utforska de yttersta delarna av de befolkade systemen.

Astronaut i fordon på okänd planet.
Du kommer att spela som en medlem i organisationen Constellation. Foto: Bethesda Game Studios

Några platser i dessa system har presenterats av Bethesda, tillsammans med lite mer fakta om de två stora makterna. Akila City är huvudstad för det som kallas Freestar Collective, ett löst sammansatt förbund av tre olika stjärnsystem. Stadens invånare beskrivs som en blandad skara individer med det gemensamt att de tror starkt på just individen och dess frihet.

Själva staden ligger enligt konceptbilderna i en dal omgiven av höga berg. Den är också omgiven av en mur, och på utsidan av muren finns de livsfarliga Ashta, ett rovdjur som är en blandning mellan varg och velociraptor.

Klimatet i Akila City ser ganska tufft ut, invånarna är väl påpälsade och snöslasket är väl synligt i de gropiga, leriga, vägarna. På himlen syns flera rymdskepp, och på sluttningarna något som liknar vindkraftverk. Gissningsvis en bra plats för den som har lite lagom ljusskygga motiv.

Den kupoltäckta nöjesstaden Neon på pelare ute i havet.
I samma storleksordning som en oljeplattform ligger nöjesstaden Neon i en okänd ocean på en vattenplanet. Foto: Bethesda Game Studios

På pelare ute i en väldig ocean på en icke namngiven vattenplanet ligger nöjesstaden Neon. Byggd av Xenofresh Corporation med syfte att vara en gigantisk fiskeplattform har platsen blivit något helt annat.

Upptäckten av en fisk med psykotropa (psychotropic) egenskaper fick företaget att inse att de kunde tjäna bra mycket mer pengar på att sälja droger än fisk. Drogen har fått namnet Aurora och är enbart laglig i Neon, vilket fått folk från andra delar av universum att färdas dit för att få sig en kick. Staden ska dessutom ha en hel del annat att erbjuda.

Det är svårt att säga hur stor staden är, men på konceptbilderna ser den inte mer imponerande ut än en oljeplattform i Nordsjön. Förutom att dessa sällan, för att inte säga aldrig, har en stor kupol, upplyst över sig.

New Atlantis verkar vara en betydligt större stad. Här handlar det om huvudstaden för de förenade kolonierna, United Colonies, U.C., som enligt utvecklarna är den mäktigaste makten i spelet, både militärt och politiskt.

Staden beskrivs som en smältdegel med invånare från varje hörn av det kända universum. Men bilden visar tyvärr bara en person, dessutom iförd rymddräkt. Av själva New Atlantis syns några skyskrapor, och en del neon. På en annan bild visas vad som ser ut som en infart till staden, som även den ser ut att ligga bland höga berg, men med betydligt mer grönska.

Spelaren blickar ut över en slätt med flera störtade rymdskepp.
Jakten på universums händelser verkar möjligen ta spelaren till en skeppskyrkogård. Foto: Bethesda Game Studios

Förutom de korta klippen har Bethesda släppt några fristående konceptbilder med väldigt korta kommentarer. Till exempel syns spelaren i en djungelliknande miljö, en grotta med stora kristaller och i närheten av ett fordon på något som liknar en glaciär.

Andra bilder visas i ett längre klipp där Bethesdas Todd Howard och kollegor diskuterar filosofin bakom spelet. Här syns bland annat insidan av ett rymdskepp, möjligen spelarens egna. Skyltarna visar till två olika laboratorium, en sjukstuga och det kryptiska biologi.

En korridor med skrivbord och förvaringsutrymmen ombord på ett rymdskepp.
Rymdskeppen verkar vara hyfsat stora, och med möjlighet att utforska. Foto: Bethesda Game Studios

Det verkar alltså handla om ett hyfsat stort skepp, och möjligen är det just det som i klippet efter syns från utsidan. En avlång historia med någon form av solpaneler, motorer och gigantiska spolar.

En annan konceptbild visar ett betydligt mindre skepp som står på en planet och verkar repareras av en robot, samtidigt som en person sysslar med någon form av mätning.

Ett trasigt skepp på främmande planet.
Robotar ser ut att kunna bli en viktig del av världsbygget i Starfield. Foto: Bethesda Game Studios

Ett liknande skepp återkommer på en annan bild, med texten Stelaris på en panel. Även den robot som verkar kunnig inom reparationsteknik visas upp i mer detalj. En skapelse med mest armar och ben. Roboten ses även i en rörlig version, passerandes ett skepp med texten Frontier NG 1350, i ett senare klipp.

Bethesda har också gått ut med den ganska knapphändiga, och för ett rollspel kanske självklara, informationen att du ska kunna skapa vilken rollfigur du vill, få stor frihet att utforska världen och uppleva deras historia samtidigt som du skapar din egen.

Fredrik Svensson

FAKTA/Starfield
Genre: Rollspel med extra allt
Släppdatum: 11/11 2022
Plattformar: Xbox Series X och S, Windows
Utvecklare: Bethesda Game Studios